FORVIA FOUNDATION

forvia foundation

Forvia Foundation (FF) je interní iniciativou, která byla v naší společnosti založená v roce 2020 a od svého počátku financovala již 35 projektů. Iniciativa se soustředí především na mobilitu, životní prostředí a vzdělávání.

Návrhy na podporu nového projektu může podat jakýkoliv zaměstnanec. Máme radost, že se nám aktuálně sešlo 5 projektů. Zeptali jsme se kolegů, jak FF vnímají a co je motivovalo k zadání vlastního projektu.

Tomáš Prokop

Recruitment & CSR Leader

Jak jste se o programu dozvěděl a co pro vás znamená?

FF iniciativa nám byla představena na úrovni Country levelu. Program jsem chápal jako skvělou příležitost ještě více podpořit již zavedené CSR aktivity. Díky FF můžeme celému světu ukázat, že nám záleží na druhých i na prostředí kolem nás.

V čem vidíte hlavní přínos iniciativy?

Zejména v možnostech, empatii a chuti pomáhat tam, kde to má smysl.

Máte doporučení pro ostatní, jak se mají zapojit?

Všichni děláme spoustu zajímavých věcí, vedeme projekty, které mají dosah a pomáhají. Přestože se může jednat o maličkosti, které nám přijdou jako „standard“, doporučuji všem, aby se nebáli světu ukázat své návrhy. Třeba zrovna váš projekt nakonec Forvia Foundation podpoří.

Je složité projekt navrhnout?

Nemyslím si. Důležité je správně definovat dopad projektu a mít pro něj ty správné kolegy a partnery, kteří ho potáhnou až do zdárného konce.

Na co si vkladatelé projeků musí dávat pozor?

Je důležité definovat si, koho se projekt dotkne, kdo z něj bude profitovat, jak vlastně chceme pomoci a co budeme muset do projektu vložit sami, abychom uspěli.

Co byste doporučil pro vítězný projekt?

Správně si vybrat partnera projektu, organizaci, charitu nebo společnost zaměřující se na životní prostředí, se kterou budou chtít svůj projekt realizovat.

Už máte v hlavě projekt na příští rok?

Projektů, akcí a eventů věnujících se CSR aktivitám v naší společnosti mám v hlavě mraky, teď se jen rozhodnout, který by mohl být úspěšný i v rámci FF. Nechme se překvapit.

Marek Čížek

HSE Director

Jak jste se o programu dozvěděl?

Bylo to při jedné z naších oblíbených diskusí s Ivanou Burkoňovou. Hned jsem si FF našel na FaurUsu. Dnes FORVIA integruje sociální odpovědnost a CSR do všech svých aktivit. Hodně to mění pohled na práci, pracovní prostředí, okolí závodu ale i celou planetu. Každý z nás si musí uvědomit, že nejsme ostrůvkem v moři, jsme součástí prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme.

Co pro vás program znamená?

Forvia je globální společností. Ať chceme nebo ne, jsme jedni z těch, kteří v našem odvětví určují směr. Podle mě se vyspělost společnosti, a to nejen lidské ale i firemní, nepozná podle finanční úspěšnosti, ale podle solidarity. Když je společnost úspěšná, mělo by být standardem, že se o svůj úspěch podělí prostřednictvím podpory solidárních projektů.

Proč jste se rozhodl být v tomto programu aktivní?

Přes 20 let rád aktivně pomáhám tam, kde můžu. Proto jsem se stal společníkem neziskové organizace a sportovního klubu. Snažíme se, aby byl sport hrou s pravidly, která člověka posunou dál a připraví pro život. Mám rád sport a motorky, ale nejsem ten typ, co si jen tak sedne a jezdí. Když už jedu, tak třeba pro podporu Nedoklubka, organizace pro podporu rodin předčasně narozených dětí a novorozeneckých oddělení v ČR.

V čem vidíte hlavní přínos této iniciativy?

V tom, že můžu – tak jednoduché to je. Kolem nás je spousta možností, jak pomoci. Třeba se účastnit akce Ukliďme Česko, podpořit sbírku na dobrou věc, nebo pomoci komukoli, kdo to potřebuje. Jsem spokojený se solidaritou české společnosti, kterou ukážeme vždy, když je to potřeba. Hlavní přínos společností jako FORVIA je v rozsahu pomoci. Ta je samozřejmě vyšší než u jednotlivce, ale i ta není nikdy malá. Že jako FORVIA umíme a chceme pomoci, ukazuje naši odpovědnost a vyspělost vůči zaměstnancům i celé společnosti.

Doporučil byste ostatním, aby se zapojili?

Určitě ano. Každý z nás ví o místě, organizaci, jedinci, kteří potřebují naši pomoc. Je-li problémem jazyková bariéra, tu spolehlivě překonáme za pomoci našich HR oddělení.

Je složité projekt navrhnout?

Je složité na jedné straně A4 popsat, komu a proč chci pomoci? Takto jednoduché to je. Taky je dobré vědět, kam chceme pomoc směrovat, třeba hendikepovaným lidem, charitativním organizacím, seniorům, ale můžeme také pomoci výsadbou nového lesa, vytvořením mokřadů. Škála je široká.

Na co si vkladatelé projektů musí dávat pozor?

FF má jasná pravidla platná po celém světě. Jedním z nich je, že projekt může být adresován pouze řádně registrovaným neziskovým organizacím. Za naším nápadem může stát třeba právnická osoba, která může vykazovat zisk, což by daný projekt z financování vyřadilo, na to pozor.

Máte tipy pro vložení vítězného projektu?

Mám spoustu tipů a rad. Kdo by chtěl cokoli konzultovat, ať se na mě bez váhání obrátí. Jeden tip dám rovnou. Jakýkoli projekt, který budete chtít prezentovat pro FF, nenavrhujte hlavou ale srdcem.

Už máte v hlavě projekt na příští rok?

Ještě stále pracuji na letošním, ale už se blížíme do finále. Uvidíme, který z těch úžasných projektů bude nejúspěšnější. Schválně říkám nejúspěšnější, protože pro mě jsou všechny vítězné. No a pro příští rok? Když se podívám, co se děje v Evropě, je mi jasné, že budu mít spoustu nápadů. Proč se třeba nepodívat na možnosti pomoci pro naši planetu, vodu, faunu, floru?!

černí koě

Petr Vrána

HSE Manager

Jak jste se o programu dozvěděl?

FORVIA tyto aktivity komunikuje e-mailem nebo na svých interních „sociálních sítích“ FaurUs. Ohledně programu mě také napřímo oslovil můj šéf.

Co pro vás program znamená?

Je to skvělá aktivita. Otevírá jednotlivcům i týmům možnost podílet se na rozvoji v oblasti ochrany životního prostředí, mobility a vzdělávání v naší lokalitě. Pro mě je to také důkazem sociální odpovědnosti celé skupiny FORVIA, programy jsou realizovány napříč celým světem, v Indii, USA, JAR i u nás v Česku.

Proč jste se rozhodl být v tomto programu aktivní?

S kolegy u nás ve Faurecii v Úhercích podnikáme mnoho aktivit jako Movember či spolupráci s Diakonií Západ, pořádáme i různé sbírky. Rádi jsme se pustili i do FF.

V čem vidíte hlavní přínos této iniciativy?

Je vidět, že FORVIA důvěřuje svým zaměstnancům nejen uvnitř společnosti, ale i v jejich zapojení do okolního dění.

Doporučil byste ostatním, aby se zapojili?

Rozhodně! Není co ztratit a je toho tolik, co lze získat.

Je složité navrhnout projekt?

Není.

Na co si vkladatelé projektů musí dávat pozor?

Je potřeba podívat se na věc komplexně a mít co největší rozptyl, a tedy i široký dopad. Jedná se přeci jen o celosvětovou iniciativu, která nemá nahrazovat drobné projekty uvnitř jednotlivých závodů.

Máte tipy pro vložení vítězného projektu?

Nejlepší je sestavit takový projekt, který obsáhne ochranu životního prostředí, mobilitu i vzdělávání najednou.

Forvia forest